Työhyvinvointia yhdessä tekemällä

Suomalaisen työn ja kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävä sopimus toi mukanaan työajan pidennyksen, jonka yritykset voivat toteuttaa monella eri tapaa. Meillä Nornickelillä sovittiin, että työntekijät voivat käyttää kiky-tunnit liikkumiseen ja kulttuuriin. Sen avulla haluttiin parantaa henkilöstön työhyvinvointia ja yhteishenkeä. Ratkaisu on saanut erittäin hyvän vastaanoton henkilöstön keskuudessa.

Tämä on varmaan erilainen ratkaisu, kuin mitä alkuperäinen ajatus kikystä on ollut, mutta toisaalta yrityksille on annettu vapaus itse päättää miten tunnit käytetään. Meillä henkilökunnan ehdotuksesta lähti ajatus, että henkilöstön tuottavuutta voitaisiin lisätä muutoinkin kuin työaikaa lisäämällä. Kun henkilöstö liikkuu ja harrastaa yhdessä, voidaan sen avulla edistää henkilöstön jaksamista sekä yhteishenkeä. Liikunta ja kulttuuri nähtiin tapana lisätä työntekijöiden tuottavuutta. Käytännössä voi itse valita millä tavalla haluaa liikkua ja harrastaa. Suositus olisi, että jokainen työntekijä käyttäisi kuukausittain vähintään kaksi tuntia kikyilyyn. Kaikki, mitä tiimi voi tehdä yhdessä, edistäisi hyvinvointiamme.

Liikuntaa, urheilua ja kulttuuria

Ensisijaisesti työajan pidennys käytetään työhyvinvointia edistävään toimintaan kuten vapaa-ajalla tehtävään liikuntaan tai urheiluun tai erilaiseen kulttuuritoimintaan. Toiminta on yhdessä ryhmänä tekemistä. Uusi sopimus on otettu innostuneesti vastaan. Tähän mennessä tunteja on kertynyt yhteensä 5544 tuntia ja keskimäärin yhtä työntekijää kohden 20 tuntia. Suosituimmat aktiviteetit ovat olleet erilaiset ryhmäliikuntavuorot, kuntosali, ulkoliikkuminen sekä henkilökuntayhdistyksen kerhot ja tapahtumat. Mukana on ollut myös mm. halonhakkuuta, verenluovutusta ja hyönteisretkeä. Mahdollisuuksia on siis monia.

Yhdessä virtaa arkeen ja kiireeseen

Yhdessä tekeminen ja kokeminen lisäävät virtaa arkeen ja kiireeseen. Samalla pääsee viettämään aikaa yhdessä työkavereiden kanssa. On tärkeää saada ajatukset välillä irti työstä. Liikunta ja erilaiset kulttuuritapahtumat, kuten konsertit ja elokuvat ovat keinoja irrottaa katse tietokoneen ruudusta tai lepuuttaa kroppaa työpäivän jälkeen. Liikunta saa olon tuntumaan reippaammalta ja energisemmältä. Välillä on myös mukava istahtaa teatterisalin pehmeään penkkiin ja antaa tarinan ja musiikin viedä ajatukset mennessään.

Tuija Nikitin, henkilöstöasiantuntija