Ajankohtaista

Tältä sivulta löydät Nornickel Harjavallan viimeisimmät uutiset, tiedotteet ja kuulumiset.

Nornickel Harjavalta vastaanotti nesteytettyä biokaasua

Harjavalta, 23.10.2018: Skangas on toimittanut Nornickel Harjavallalle ja Suomen Teollisuuden Energiapalvelut – STEP Oy:lle ensimmäisen erän nesteytettyä biokaasua eli LBG:tä. Biokaasu on uusiutuva polttoaine, joka pienentää merkittävästi sitä käyttävien yritysten ympäristöjalanjälkeä.

 

Nornickel käyttää nesteytettyä biokaasua eli LBG:tä biovedyn ja energian tuotannossa. Skangas on jo ennestään toimittanut Nornickelille nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä. Nornickel Harjavalta pyrkii jatkuvasti pienentämään tehtaan ympäristövaikutuksia. Yhtiö on sitoutunut vähentämään päästöjä ilmaan ja vesistöihin sekä minimoimaan häiriötilanteet.

“Nesteytetyn biokaasun käyttö on luonnollinen kehitysaskel kohti yhä puhtaampaa toimintaa ja ympäristöä”, sanoo Nornickel Harjavallan EHSQ- ja kehitysjohtaja Marko Mikkola. “Olemme jo aiemmin korvanneet vedyn tuotannossa käytetyt öljypohjaiset tuotteet LNG:llä ja vähentäneet fossiilisia hiilidioksidipäästöjämme merkittävästi. Nyt uusiutuvan LBG:n saatavuuden kasvaessa pystymme entisestään pienentämään hiilijalanjälkeämme”, Mikkola toteaa.

Suomen Teollisuuden Energiapalvelut – STEP Oy:lle Skangas puolestaan toimitti nesteytettyä biokaasua biohöyrylaitoksen käyttöön. Vuosittain noin 220 000 MWh höyryä tuottava laitos käyttää pääpolttoaineenaan puupellettejä ja varapolttoaineena Skangasin toimittamaa nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä. Investoidessaan vuonna 2016 uuteen höyrylaitokseen STEP arvioi vähentävänsä vuosittaisia hiilidioksipäästöjään noin 70 000 tonnilla, koska uusi laitos käyttää polttoaineenaan raskaan polttoöljyn sijaan puupellettejä ja kaasua.

“Olemme todella tyytyväisiä mahdollisuudesta käyttää energiantuotannossamme uusiutuvaa kaasua”, sanoo STEP Oy:n myynti- ja liiketoiminnan kehitysyksikön päällikkö Antti Kokko. “Tämä on askel oikeaan suuntaan ja otamme mielellämme vastaan lisää biokaasua aina kuin mahdollista”, Kokko toteaa.

“Toimitimme nyt ensimmäistä kertaa nesteytettyä biokaasua Nornickel Harjavallalle ja STEP Oy:lle”, sanoo Skangasin myyntipäällikkö Jouni Bedda. “LNG:n ja nesteytetyn biokaasun LBG:n jakelu voidaan hoitaa samalla kalustolla ja käyttöpää ei vaadi mitään muutoksia.”

Koska sekä LNG että LBG koostuu pääosin metaanista, LBG:n jakeluun voidaan käyttää olemassa olevaa LNG-infrastruktuuria. Siirtymällä öljypohjaisista tuotteista LNG:hen päästään kokonaan rikkioksidi- ja hiukkaspäästöistä ja typenoksidipäästöt vähenevät jopa 85 prosenttia. LNG:n käyttö vähentää hiilidioksidipäästöjäkin vähintään 20 prosenttia. LBG vastaa ominaisuuksiltaan LNG:tä, mutta se on täysin kotimaisista raaka-aineista tuotettu uusiutuva polttoaine. Biokaasua valmistetaan erilaisista eloperäisistä jätteistä.

 

Lisätietoja:

Marko Mikkola, EHSQ- ja kehitysjohtaja, Nornickel Harjavalta, puh. 050 384 3624, marko.mikkola@nornickel.fi

Antti Kokko, myynti- ja liiketoiminnan kehitysyksikön päällikkö, STEP puh. 044 7012350, antti.kokko@stepenergy.fi

Jouni Bedda, myyntipäällikkö, Skangas Oy, puh. 040 744 2870, Jouni.Bedda@skangas.com