Harjavallan 9.-luokkalaisilla jatko-opinnot ja uravalinnat pohdinnasta

Me Harjavallan yläkoulun yhdeksäsluokkalaiset saimme viettää helmikuisen koulupäivän kaupunkimme suurteollisuuspuistossa tutustuen etenkin Nornickelin ja Bolidenin toimintaan. Ohella saimme tietoa myöskin muista tehdasalueella toimivista yrityksistä.

Kaikki alkoi kuitenkin suunnittelupalaverista Nornickelin konttorilla tammikuussa. Olimme todella otettuja, että jo tulevan tutustumispäivän suunnittelussa haluttiin kysyä mielipiteitä itse yhdeksäsluokkalaisilta. Koulumme, Nornickelin ja Bolidenin yhteistyö oli sujuvaa. Asiat saatiin nopeasti, mutta huolellisesti järjestykseen. Kaikki olisi valmista tutustumispäivän koittaessa.

Viikot vierähtivät nopeasti. Lomalta palatessa oli jo odottavainen fiilis. Tiesimme, että tuleva tutustuminen Harjavallan suurteollisuuspuistoon tulisi olemaan mielenkiintoinen.

Tehdasalueen suuri koko yllätti

Sää oli kolea tutustumispäivän aamuna, siispä loistouutisena näimme bussin tulevan noutamaan meitä päämääräämme. Saavuttuamme Nornickelin konttorille saimme tarkan turvallisuusperehdytyksen, jonka jälkeen tutustuimme Nornickelin ja Bolidenin toimintaan monipuolisesti. Pähkäilimme kovasti nikkelijalosteiden nimiä sekä tutkimme kuparin tuotantoprosessia. Mielenkiintoista, eikö vain? No ehdottomasti! Tämän lisäksi saimme kuulla erilaisista urapoluista teollisuuden parissa ja huristella linja-autolla opastetun kierroksen tehdasalueella. Moni meistä yllättyi tehdasalueen suuresta koosta, aivan kuin pieni oma kaupunkinsa Harjavallan keskellä. Nyt myös ymmärsimme, miten suuri merkitys kemian-ja metalliteollisuudella on. Me yhdeksäsluokkalaiset kuulimme paljon uutta tietoa, mutta saimme myös ihailla alan osaajien huikeaa ammattitaitoa!

Jatko-opinnot vahvistuivat

Tutustumispäivä oli merkityksellinen. Päivä oli ajoitettu kevään yhteishaun kanssa samaan aikaan ja monen meidän omat ajatukset jatko-opinnoista vahvistuivat kemian- ja metalliteollisuuden parissa. Osa meistä näkee jo nyt omana päämääränään Nornickelin. Ja miksipäs ei, olisihan se aivan huippuduunia maailman ympäristöystävällisimmässä nikkelin jalostamossa!

Tietenkin jokaisella on tulevaisuudessa oma erilainen työnsä ja tehtävänsä. Siispä omista jatko-opintosuunnitelmista huolimatta päivä oli mieleenpainuva ja mukavaa vaihtelua opiskelun keskellä. Me Harjavallan yläkoulun yhdeksäsluokkalaiset olemme kiitollisia ja iloisia, että saimme mahdollisuuden tutustua Harjavallan tehdasalueen toimintaan ja yrityksiin.

Terveisin Harjavallan yläkoulun yhdeksäsluokkalaisten puolesta

Saimi Seilo, Rina Palmroth ja Katariina Lindgren